Η στοχοθεσία είναι μία μέθοδος που εφαρμόζω σε όλα τα προγράμματα προσωπικής ή επαγγελματικής εξέλιξης με τους μαθητές μου! Από τον στόχο δεν ξεκινάνε άλλωστε όλα;
«Γιατί ήρθες εδώ; Τι σε ζόρισε; Τι θέλεις να καταφέρεις; Ποιος είναι ο στόχος σου;», είναι μερικές από τις πρώτες ερωτήσεις σε μια νέα συνεργασία, κάθε φορά που έχω έναν νέο άνθρωπο μπροστά μου.
Ο στόχος θα είναι η πυξίδα μας όσον καιρό θα συνεργαζόμαστε – και η πυξίδα του ίδιου κάθε μέρα, για κάθε επιλογή. Άλλωστε ανά περιόδους της ζωής μας, ο στόχος αλλάζει, η διαδικασία, αν είναι επιτυχημένη, μπορεί να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά!
Όμως, όσο εύκολο και αν ακούγεται, δεν είναι πάντα για όλους! Χρειάζεται καθοδήγηση και μερικές φορές επιβεβαίωση ότι ναι, βαδίζεις στο σωστό δρόμο! Γι’ αυτό και σήμερα θέλω να σου μιλήσω και να απαντήσω στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν το πώς θέτουμε και πετυχαίνουμε τους στόχους μας!
«Είναι σωστός ο στόχος μου;»
Μία από τις ερωτήσεις που ακούω πιο συχνά ως coach, είτε στα ατομικά είτε στα ομαδικά προγράμματα, από ιδιώτες ή επαγγελματίες, ακόμα και από συνεργάτες είναι η εξής: «Βιργινία, έχω γράψει έτσι τον τάδε στόχο, είναι σωστός;»
Και πάντα απαντώ το ίδιο: Δεν υπάρχουν σωστοί και λάθος στόχοι – υπάρχουν στόχοι που μας εμπνέουν, άλλοι που μας εμπνέουν λιγότερο και μερικοί που δεν μας εμπνέουν και τόσο πολύ – ίσως είναι εκεί «αναγκαστικά»!
Για παράδειγμα, μία μαθήτρια μου με ρώτησε πριν καιρό: «Βιργινία, έχω θέσει ως στόχο να εργάζομαι λιγότερο, να σχολάω νωρίτερα από τη δουλειά και να πληρώνομαι περισσότερο, είναι σωστός στόχος;»
Αν αυτό θέλεις, αν έτσι φαντάζεσαι την ζωή σου για να είσαι ευτυχισμένη, φυσικά και είναι σωστός στόχος! Αν με ρωτάς αν γίνεται, αυτό είναι μία διαφορετική ερώτηση –και δε θα σε αφήσω με την απορία: Φυσικά και γίνεται!
«Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω;»
Αυτό ξέρεις ήδη ότι το αποφασίζεις κάθε φορά ανάλογα με τον στόχο σου. Τι κάνουμε συνήθως; Σπάμε τον στόχο σε μικρότερους και ξεκινάμε να πετύχουμε τον κάθε έναν από αυτούς, με μικρότερα βήματα.
Ας πάρουμε για παράδειγμα, την προηγούμενη ιστορία. Έστω ότι θέλεις να δουλεύεις πλέον λιγότερο, για να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στην οικογένειά σου αλλά να πληρώνεσαι περισσότερο ή εξίσου με τα τωρινά δεδομένα. Όμως αναρωτιέσαι αν για να το κάνεις αυτό πρέπει να αλλάξεις χώρο εργασίας ή ακόμα και επάγγελμα και αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Αρχικά, αυτοί είναι δύο στόχοι και είπαμε ότι κάνουμε μικρά βήματα! Ο πρώτος στόχος είναι το να δουλεύεις λιγότερες ώρες. Αυτό είναι κάτι που θέλεις να το κάνεις στην δουλειά που είσαι ήδη; Ή σε μία νέα δουλειά; Αν θέλεις να το κάνεις στην δουλειά που είσαι ήδη είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Μπορείς να ζητήσεις αλλαγή του ωραρίου σου, υπάρχει ευελιξία;
Ο δεύτερος στόχος είναι το να ότι θέλεις να αυξήσεις το εισόδημα σου. Όρισε τον μισθό που θέλεις να λαμβάνεις και αναρωτήσου: Είναι εφικτό αυτό στην εργασία που είσαι τώρα; Ή πρέπει να αναζητήσεις μια νέα;
Θυμήσου, αυτό που λέω δεν είναι ότι το να θέλεις να κερδίζεις περισσότερα χρήματα μπορεί να είναι ανέφικτο! Όλα είναι εφικτά – είναι όμως στο χέρι σου το αν θα τα κάνεις με βάση τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα ή αν θα αλλάξεις τα δεδομένα αυτά.
Όσο για το πώς θα πάρεις τις καλύτερες αποφάσεις, κάνε στον εαυτό σου μερικές ερωτήσεις για να τον βοηθήσεις: Τι θέλεις να κάνεις; Πώς βλέπεις τον εαυτό σου όταν πετύχεις τον στόχο σου; Τι θα σε κάνει πιο χαρούμενη, πιο ευτυχισμένη; Τι θα σε πάει πιο κοντά στο στόχο σου; Αν αποφασίσεις να αλλάξεις εργασία, ποια εργασία θα κάνεις με χαρά για να φτάσεις τον στόχο σου;
«Πώς θα φτάσω ευκολότερα στο στόχο μου;»
Αυτή είναι άλλη μια ερώτηση που ακούω συχνά και υπάρχουν πολλές ιδέες! Σήμερα θα σου πω μόνο μία από αυτές: Μοιράσου τον στόχο σου και βρες συνοδοιπόρους!
Το να προσπαθείς να φτάσεις έναν στόχο μόνος σου, πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολο ή δυσβάσταχτο – όμως ένας συνοδοιπόρος μπορεί να κάνει το ταξίδι πολύ πιο εύκολο και χαρούμενο. Όχι όμως ένας οποιοσδήποτε συνοδοιπόρος αλλά ο κατάλληλος – και αν αναρωτιέσαι πού θα τον βρεις, συνέχισε να διαβάζεις!
Αναλογίσου πώς θα είσαι εσύ όταν φτάσεις τον στόχο σου! Αναζήτησε ανθρώπους που έχουν ήδη φτάσει, που τους θαυμάζεις και μοιάζουν με αυτό που θέλεις να είσαι, που σε εμπνέουν και σε ανεβάζουν!
Ανθρώπους που ξέρεις ήδη, που είναι ήδη στο περιβάλλον σου, όχι άγνωστοι – σημείωσε τους σε λίστα και ξεκίνα να κάνεις παρέα μαζί τους ! Αν η Μ. σταμάτησε πριν δύο χρόνια τη δουλειά της, ξεκίνησε κάτι δικό της και σήμερα δουλεύει όσες ώρες θέλει και λατρεύει αυτό που κάνει και θες να κάνεις κάτι αντίστοιχο, κάνε παρέα με τη Μ. που είναι ήδη εκεί που θέλεις να πας!
Ναι, είναι τόσο απλό! Πού θα τους βρεις; Θα ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι, θα μπεις σε μια ομάδα; Ή μήπως χρειάζεται απλά να τους καλέσεις στο σπίτι για φαγητό ή να κανονίσεις μια εκδρομή! Χτίσε γέφυρες επικοινωνίας με ανθρώπους που μοιάζουν με αυτούς που θέλεις να έχεις κοντά σου και εφόσον είσαι εκεί, μαζί τους, μίλα για τα όνειρα, τους στόχους σου, αυτά που θέλεις να κάνεις: Αυτοί μπορούν να σε καταλάβουν!
«Πώς να μην χάνω την πίστη στο στόχο μου και την αισιοδοξία μου ότι θα φτάσω εκεί;»
Όλοι έχουμε ζήσει στιγμές που η πραγματοποίηση του στόχου φαντάζει μακρινό όνειρο: Εκείνη η στιγμή που ο υποψήφιος πελάτης δεν απαντά ποτέ, που η εταιρεία που δώσαμε συνέντευξη δεν μας ειδοποίησε ποτέ, που η ζυγαριά παραμένει κολλημένη στο ίδιο σημείο.
Εκείνες τις στιγμές επίμεινε λίγο περισσότερο ενώ μερικά tips για να έχεις στο μυαλό σου είναι αυτά:
– Οραματίσου διαρκώς τον στόχο σου
Φέρε συνεχώς την εικόνα του πώς θα είσαι όταν πετύχεις τον στόχο σου στο μυαλό σου: Πώς θα είσαι, πώς θα μοιάζεις, πώς θα κινείσαι; Ο πίνακας οραματισμού θα σε βοηθήσει πολύ σε αυτό – το έχω δει να συμβαίνει!
– Ρώτα τον εαυτό σου πώς θα αισθάνεται όταν αυτός ο στόχος επιτευχθεί
Αναλογίσου τα συναισθήματα σου όταν θα φτάσεις εκεί: Πώς θα νιώθεις; Θα είσαι ευτυχισμένος, θα νιώθεις πλήρης; Συνέχισε και σύντομα θα νιώσεις έτσι ακριβώς!
– Μοιράσου τον στόχο σου με περισσότερους ανθρώπους που σε ανεβάζουν
Όπως είπα ήδη, το να μοιράζεσαι τους στόχους σου με ανθρώπους που έχουν κοινούς στόχους ή που τους έχουν ήδη πετύχει, είναι έμπνευση και δύναμη παρακίνησης να φτάσεις κι εσύ εκεί!
«Μπορώ να έχω δύο στόχους ταυτόχρονα ή θα χαθώ;»
Αυτή είναι η τελευταία ερώτηση που θέλω να απαντήσω σήμερα – και την ακούω πολύ πιο συχνά απ’ ότι πιστεύεις!
Η απάντηση είναι: «Ναι, μπορείς – καμιά φορά μπορεί να μην έχεις καν άλλη επιλογή!»
Για παράδειγμα, αν πρέπει να τελειώσεις τη διπλωματική του μεταπτυχιακού σου για να ορκιστείς στο τέλος της χρονιάς και αμέσως μετά μετακομίζεις στο εξωτερικό για δουλειά, δεν έχεις άλλη επιλογή – πρέπει να ολοκληρωθούν και οι δύο στόχοι παράλληλα.
Μπορείς να αφιερώσεις το 80% της προσπάθειας σου στον στόχο που έχει άμεση προτεραιότητα, ή που απαιτεί μεγαλύτερη συγκέντρωση – και το ποσοστό μπορεί να είναι όποιο κρίνεις εσύ φυσικά. Μπορείς δηλαδή, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, να αφιερώνεις τις πιο παραγωγικές σου ώρες στο να ολοκληρώσεις την διπλωματική σου εργασία και, παράλληλα, τις επόμενες ώρες, να ασχολείσαι με περισσότερο διαδικαστικά θέματα, που δεν χρειάζονται τόση συγκέντρωση.
Το σημαντικό είναι να συγκεντρωθείς σε αυτά που έχουν προτεραιότητα ή, αν θες, σε αυτά που σε βαραίνουν, που πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να κλείσεις έναν κεφάλαιο και να ανοίξεις ένα άλλο. Δεν χρειάζεται να αφήσεις τον έναν στόχο να επιβαρύνει τον άλλο: Μπορείς να τους ολοκληρώσεις παράλληλα, με τον ιδανικό για εσένα διαμοιρασμό δυνάμεων και χρόνου.
Ολοκληρώνοντας, ναι, ξέρω πως η στοχοθεσία δεν είναι απαραίτητα εύκολη υπόθεση – όμως μέσα από τις δυσκολίες και τις ερωτήσεις μαθαίνουμε!
Είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΟΛΑ!
Έλα να συνδεθούμε και στη δωρεάν ομάδα μου στο facebook “Greek Positive”