Πώς καταλαβαίνω ότι η διαδικασία για την προσωπική μου εξέλιξη είναι αποτελεσματική για μένα!

Αν έχεις ήδη μπει σε μια διαδικασία προσωπικής εξέλιξης τότε ΞΕΡΩ ότι η ερώτηση αυτή στριφογυρίζει κάποιες φορές μες στο μυαλό σου αλλά ντρέπεσαι ή φοβάσαι να την ξεστομίσεις. Κι αυτό ισχύει είτε αυτή είναι ένα πρόγραμμα είτε ατομικές συνεδρίες είτε ακόμα και η ανάγνωση ενός βιβλίου αυτοβελτίωσης.

Έρχομαι λοιπόν να σου απαντήσω και να σου πω ότι καλώς αναρωτιέσαι! Όταν μπαίνουμε σε μια διαδικασία που μας οδηγεί στην εξέλιξή μας, θέλουμε να δούμε αποτελέσματα, γι’ αυτό είμαστε εκεί!

Αν η διαδικασία αυτή αφορά στην επαγγελματική σου εξέλιξη, εκεί είναι πολύ εύκολα και μετρήσιμα τα πράγματα. Αύξηση εισοδήματος, Προαγωγή, Αλλαγή ή εύρεση εργασίας είναι μερικοί δείκτες που μπορούν να σου δείξουν ότι από το σημείο Α πήγες στο σημείο Β. Άρα είχες εξέλιξη.

Τι συμβαίνει με την προσωπική εξέλιξη όμως;

Πριν σου αναφέρω 9 ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι η διαδικασία προσωπικής εξέλιξης στην οποία βρίσκεσαι τώρα, έχει αποτελέσματα, θυμήσου ότι:

Όμως αν μιλάμε για την προσωπική – συναισθηματική εξέλιξη, εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν. Δεν μιλάμε για κάτι χειροπιαστό αλλά για τον συναισθηματικό κόσμο, τις νοοτροπίες, κάτι πιο αόριστο, που δεν μπορείς να το αγγίξεις ή να το μετρήσεις! 

– Μία κύρια ένδειξη για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας προσωπικής εξέλιξης στην οποία βρίσκεσαι είναι το πώς αισθάνεσαι. Αν οι μέρες σου ρέουν καλύτερα, αν είσαι πιο αισιόδοξος ή λιγότερο απαισιόδοξος, αν βλέπεις πιο πολλά άσπρα παρά μαύρα σημεία στην καθημερινότητά σου, τότε νιώθεις το αποτέλεσμα!

– Μία συνηθισμένη ερώτηση στο coaching είναι η εξής:

Εσύ, πόσο πιστεύεις ότι θα πετύχεις τον μεγάλο σου στόχο από το 1 έως το 10;


Αν στην αρχή μιας διαδικασίας σκόραρες 4 ή 5 κ τώρα είσαι στο 6 ή στο 8, τότε αυτή είναι μια ακόμα ένδειξη ότι τα πράγματα δουλεύουν πολύ καλά για σένα. Άλλωστε, είναι ο ρόλος του ειδικού τον οποίο έχεις εμπιστευτεί, να σε βοηθήσει να συνειδητοποιείς την πρόοδο σου!

Οι 9 όμως ενδείξεις ότι η διαδικασία προσωπικής εξέλιξης δουλεύει για σένα είναι οι εξής:

Σου είναι ευκολότερο να θέτεις όρια και να λες ΟΧΙ

Τα όρια είναι μία διαδικασία κατά την οποία αποφασίζεις μέσα σου και το δηλώνεις στον εαυτό σου και στο περιβάλλον σου, ότι κάποια πράγματα έχουν μια συγκεκριμένη ανοχή από εσένα.

Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις όρια στο παιδί σου ότι δικαιούται μόνο 1 χυμό τη μέρα. Προστατεύεις το παιδί σου στο κομμάτι της διατροφής του αλλά και το ίδιο γνωρίζει ποια θα είναι η απάντησή σου εξαρχής στο αίτημά του. Έτσι βοηθάς κι εσένα.

Το ίδιο κάνεις και στις σχέσεις σου. Θέτεις όρια στη συντροφική σου σχέση όταν λες ότι «εγώ δεν επιτρέπω να μου μιλούν απότομα, αυτή είναι μια υπόσχεση που δίνω σε εμένα, μια απόφαση που παίρνω με τον εαυτό μου». Έτσι βοηθάς εσένα να ανέχεσαι λιγότερα πράγματα που δεν θέλεις και τον απέναντί σου να ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει.

Ακόμα και στον εργασιακό σου χώρο, αν θέλεις να αναλαμβάνεις μέχρι 2 παράλληλα projects, αντί για 4, βάλε όρια!

Όταν μπορείς να λες ΟΧΙ σε ό,τι δεν συντελεί στην ικανοποίηση της ιδανικής σου ζωής, τότε αυτή είναι μια ένδειξη ότι η διαδικασία προσωπική εξέλιξης προχωρά με επιτυχία!

Αντιλαμβάνεσαι με μεγαλύτερη ευκολία πότε πέφτεις σε φαύλους κύκλους αρνητικών σκέψεων

Σε όλους μας έχει τύχει να πέφτουμε σε τέτοιους κύκλους, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Το να το αντιλαμβάνεσαι όμως και να λες στον εαυτό σου «Τώρα έχεις πέσει σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων», είναι πρόοδος. Αυτή συμβάλλει στην πρόληψη πολλών πραγμάτων και καταστάσεων τις οποίες θέλεις να αποφύγεις.

Για παράδειγμα, το να αντιλαμβάνεσαι ότι η συναισθηματική υπερφαγία προκαλείται όταν έχεις μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, είναι πρόοδος. Όταν βιώνεις μια τέτοια μέρα και λες στον εαυτό σου ότι «τώρα θέλεις να φας κάτι που σε πειράζει, γιατί είχες μια δύσκολη μέρα στη δουλειά», είναι πρόοδος!

Γενικά το να μιλάς στον εαυτό σου και να του εξηγείς γιατί συμβαίνει αυτό που νιώθεις, είναι πρόοδος. Συμβάλλει μάλιστα στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως για παράδειγμα οι κρίσεις πανικού.

Μιλώντας και εξηγώντας στον εαυτό σου, μπορείς κάλλιστα να σταματήσεις ακόμα και μια κρίση πανικού.

Έχεις διάθεση να μαθαίνεις νέα πράγματα

Αν η προσωπική σου εξέλιξη προχωρά, τότε θα παρατηρήσεις ότι έχεις διάθεση να μαθαίνεις νέα πράγματα.
Μερικές φορές, μάλιστα, επιθυμείς πράγματα που δεν είχες φανταστεί:


κηπουρική, ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο, ένα ταξίδι σε μια χώρα που δεν θα πήγαινες ποτέ.


Οι νέες επιθυμίες και η εξέλιξη, φαίνονται σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Αποκτάς Ενσυναίσθηση

Το να μπορείς να μπεις στα παπούτσια του άλλου και να περπατήσεις με αυτά, είναι ενσυναίσθηση. Το να μπορείς να δεις τη ζωή ή μια κατάσταση μέσα από τα μάτια του άλλου, αυτό είναι η ενσυναίσθηση.


Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις μεγαλύτερη ενσυναίσθηση;

Για παράδειγμα, αν κάποιος σου πει κάτι κακό, όπως «δεν σου πάει καθόλου αυτό το χρώμα» , παλιότερα, ίσως αυτό σε στενοχωρούσε, να σε πλήγωνε και να το έπαιρνες προσωπικά.

Όταν προχωράς με την προσωπική σου εξέλιξη αντιλαμβάνεσαι ότι το τι σου λέει ο καθένας, δεν σημαίνει ότι εσύ κάνεις κάτι λάθος αλλά ότι αυτός δεν νιώθει καλά, είναι στενοχωρημένος, δεν νιώθει καλά και σου μεταδίδει αυτή του τη διάθεση.

Ουσιαστικά όταν αρχίζεις να βλέπεις μια κατάσταση, μέσα από τα μάτια ενός άλλου ανθρώπου, τότε αυτό σημαίνει ότι έχεις προχωρήσει με την προσωπική σου εξέλιξη.

Αντιλαμβάνεσαι πως οι γονείς σου ήταν κ αυτοί παιδιά

Είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, όλα αυτά που μας περιορίζουν σήμερα, (τραύματα, βιώματα, περιοριστικές πεποιθήσεις, φοβίες κλπ) προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τους πρωταρχικούς μας φροντιστές, από αυτούς δηλαδή που μας μεγάλωσαν, τους γονείς και τους κηδεμόνες μας.

Η φράση ότι «οι γονείς/κηδεμόνες μας ήταν κ αυτοί παιδιά» σε βοηθά να καταλάβεις ότι και αυτοί ήταν αποτέλεσμα του δικού τους τρόπου μεγαλώματος.

Το να κατανοείς ότι οι γονείς σου ήταν κ αυτοί παιδιά, είναι μια απελευθερωτική και ώριμη σκέψη. Είναι, όμως και μια ένδειξη ότι η προσωπική σου εξέλιξη τα πάει πολύ καλά!

Προσέχεις πώς εκφράζεσαι

Όπως γνωρίζεις ήδη, οι λέξεις παράγουν σκέψεις, οι σκέψεις συναισθήματα και τα συναισθήματα την πραγματικότητά σου.

Άρα, όταν συνειδητοποιείς ότι η συμπεριφορά του καθενός από εμάς, είναι το αντικαθρέφτισμα του πώς αισθάνεται ο ίδιος, τότε μπορείς και να του θέσεις όρια, αλλά και να αναγνωρίσεις ότι αυτός ο άνθρωπος που φέρεται παράλογα, είναι ένας δυστυχισμένος άνθρωπος. Ανάλογα κι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος φέρεται και εκφράζεται αντίστοιχα.

Αυτή η συνειδητοποίηση, είναι μία ακόμα μεγάλη ένδειξη ότι η προσωπική σου εξέλιξη προχωρά!

Η αυτοφροντίδα σου γίνεται προτεραιότητα

Όταν η αυτοφροντίδα αρχίζει να είναι πιο εμφανής στην καθημερινότητα και έχεις ανάλογες δραστηριότητες στη μέρα σου, τότε από μόνη της είναι μία ένδειξη ότι υπάρχει προσωπική εξέλιξη! Δραστηριότητες αυτοφροντίδας ενδεικτικά είναι:

  • κάνεις διαλείμματα μεταξύ των ραντεβού
  • τρέφεσαι υγιεινά,
  • αφιερώνεις χρόνο για ξεκούραση,
  • επενδύεις στην πνευματική εξέλιξη,
  • φροντίζεις τα μαλλιά, το σώμα, το δέρμα, την ψυχή σου

Αποδέχεσαι τον εαυτό σου για τα λάθη του παρελθόντος

Πολλές φορές κρατάμε κακία στον εαυτό μας και δεν τον συγχωρούμε για συμπεριφορές που είχαμε στο παρελθόν, οι οποίες εν τέλει ήταν προσπάθειές μας να επιβιώσουμε μέσα από αντιξοότητες.Όμως, μέσα από την προσωπική εξέλιξη, μπορείς να συγχωρήσεις τον εαυτό σου γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι η δική σου συμπεριφορά τότε ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου να επιβιώσεις.

Όταν αποδέχεσαι και συγχωρείς τον εαυτό σου για τέτοια λάθη του παρελθόντος, τότε αυτή είναι μια άλλη εξαιρετική ένδειξη ότι η προσωπική εξέλιξη προχωρά!

Θέλεις να βοηθήσεις άλλους να κάνουν το ίδιο

«Είμαι σε ένα πρόγραμμα προσωπικής εξέλιξης, νομίζω ότι μπορεί να σε βοηθήσει, θα ρωτήσω αν υπάρχει θέση και για εσένα». Αν κι εσύ το λες στους φίλους σου και βοηθάς τους συνανθρώπους σου να κάνουν το ίδιο με εσένα και δείχνεις τον δρόμο με το παράδειγμά σου, τότε η προσωπική σου εξέλιξη είναι στην κορυφή της!

Έλα να τα λέμε συχνότερα στη δωρεάν ομάδα μου στο facebook Greek Positive

Μάθε περισσότερα για εμένα εδώ